Japońskie kobiety od stuleci korzystały z magicznej mocy fermentacji, sięgając po esencje roślinne pozyskiwane podczas gotowania i zaparzania kwiatów. Fermentacja wzbogaca składniki kosmetyczne o nowe właściwości. Zmienia się ich struktura, zwiększa biodostępność, a składniki odżywcze stają się silniejsze. Składniki fermentacji pozwalają zatrzymać przedwczesne starzenie się skóry, gdyż bogate są w aminokwasy, które z kolei stymulują produkcję kolagenu, witaminy, , kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Dzięki fermentacji produkt lepiej i łatwiej wchłania się przez skórę. Niektóre składniki występujące pod naturalną postacią mają zbyt silne działanie i przez to stają się drażniące dla skóry. Proces fermentacji neutralizuje ich negatywne działania. Podczas fermentacji wytwarzany jest aminokwas, który pomaga w leczeniu skóry tłustej oraz stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, dzięki którym skóra staje się jędrniejsza.
Proces fermentacji ma wiele zalet, a jej trzy główne walory to:
- ułatwienie wchłaniania składników aktywnych zawartych w kosmetykach – często rozmiary cząsteczek substancji aktywnych bywają zbyt duże, a dzięki fermentacji zostają rozbite na mniejsze, lepiej przyswajalne porcje.
- zmniejszenie ryzyka podrażnień – niektóre naturalne kosmetyki mogą podrażniać skórę przez wzgląd na swoje silne właściwości, zwłąszcza w przypadku cery wrażliwej. Fermentacja neutralizuje substancje drażniące, dzięki czemu reakcje niepożądane zdarzają się bardzo rzadko.
- powstanie nowych, korzystnych dla skóry substancji i zwiększenie gęstości cennych składników odżywczych – powstałe aminokwasy stymulują produkcję kolagenu, a witaminy, kwasy organiczne i przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Sfermentowane cukry i kwasy owocowe pomagają nawilżyć i odżywić skórę, a także wzmacniają jej barierę ochronną. Podczas procesu fermentacji wytwarzają się kwasy AHA, które pomagają usunąć martwy naskórek i pozwalają uwolnić skrywany blask zdrowej skóry.
Najwcześniejsze znane zastosowanie sfermentowanej wody ryżowej zostało podane do użytku jako swego rodzaju tonik do twarzy oraz odżywka do włosów. Składnik ten zwiększa produkcję kolagenu w skórze, dzięki czemu staje się ona bardziej elastyczna i jędrna, zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek oraz wykazuje naturalne właściwości przeciwsłoneczne. Kosmetyki, w których znajdziesz sfermentowaną wodę ryżową to: Kireskin Żel Oczyszczający do Twarzy Fermentowana Woda Ryżowa i Kwiat Lotosu.
Sfermentowany żeń szeń czerwony, a dokładniej ekstrakt z korzenia żeń szenia, znany jest z bezlitosnego zwalczania komórek nowotworowych. Ma działanie silnie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie się skóry, wzmacnia, regeneruje, wyrównuje koloryt skóry, rewitalizuje, poprawia ukrwienie i odporność, zapobiega powstawaniu zaskórników i wygładza. Jako składnik kosmetyczny odpowiedni jest do każdego typu skóry, ale najlepiej trafi do osób ze zmęczoną i poszarzałą cerą. Ekstrakt z sfermentowanego korzenia czerwonego żeń szenia znajdziecie w : Kireskin Serum Fermentowany Korzeń Czerwonego Żeń Szenia i Nasiona Papai, Kireskin Tonik Korzeń Żeń Szenia Kwiat Ylang Ylang, Kireskin Krem z Filtrem SPF 50.